Tästä se alkaa oman, blogisivun kirjoittelu, jee :) Täysin uuteen ympäristöön tutustuminen. Teen tätä toki opiskelua varten, mutta tuleepa samalla tutustuttua tähän monien jo käyttämään mahdollisuuteen.

Internet - valtaa kodin

  1. Vaikka internetin kautta voi tehdä jo vaikka mitä, esim. etsiä töitä, ystäviä, käyttää vapaa-aikaa Facebookissa, pelata pelejä, tehdä ostoksia, etsiä matkoja ja erilaista tietoa, maksaa laskuja, katsoa kirjastossa olevien kirjojen lainaustilannetta ja vaikka mitä, ei se onneksi ainakaan vielä täysin korvaa henkilökohtaista kohtaamista ihmisen kanssa. Toki Facebookissa "keskustellaan", mutta ei siellä salaisuuksia voi eikä halua jakaa.
  2. Internet alkaa kyllä vallata koko asunnon; televisiolla, digiboksilla, tietokoneella, tabletilla ja kännykällä on pääsy erilaisiin internetissa oleviin ohjelmiin ja sovelluksiin. Yhä enemmän aikaa tulee vietettyä internetissä, koska siellä on niin paljon kaikenlaista kiehtovaa.

Jos Internetiä ei enää olisi?

  1. Jos internetiä ei yhtäkkiä enää olisikaan, voisi huomata, että aikaa on paljon käytettävissä. Toki monien asioiden hoitaminen olisi työläämpää. Esim. pankin ja erilaisten viranomaisten kanssa toimimiseen pitäisi varata paljon aikaa, jo pelkkään jonottamiseen. Ei voisi seurata esim. koiranpennun aktiviteetteja kotona, turvajärjestelmän hälytyksiä, kytkeä asuntovaunun lämmitystä päälle ym. Olemme tottuneet näihin erilaisiin sovelluksiin.

Tiedonhaku internetissä

  1. "Internet on maailmanlaajuinen tietoverkko, joka yhdistää paikallisia tietoverkkoja toisiinsa. Internet ei siis ole yksi lukuisista tietoverkoista, vaan nimitys tarkoittaa kaikkien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuutta. Internet on avoinna kaikille, jotka haluavat liittyä siihen noudattamalla sen teknisiä viestintäsääntöjä eli protokollia." [Wikipedia]
  2. Internet on valtava tietovarasto. Sieltä on helppo hakea tietoa pelkällä hakusanalla. Esim. "internet"-haulla löysin yllä olevan määritelmän internetistä. Hakurobotti tarjoaa ensimmäisenä parhaiten hakua kuvaavia sivustoja, sivustoja saattaa kuitenkin tulla esille kymmenittäin. Kirjoista hakemalla täytyy tietää enemmän yksityiskohtia siitä, millaista tietoa on hakemassa, millaisista kirjoista sitä voisi löytyä jne. Kirjaston informaatikko toki voi auttaa mielellään, jos oma hakutaito ei ole hyvä.
  3. Hakutuloksista on osattava arvioida tiedon luotettavuutta, hakea sitä turvallisista lähteistä. Kannattaa myös miettiä tarkkaan, mitä sivustoja avaa ja pitää tietenkin oman kotikoneen virusturva ajantasalla muistaen senkin, että viruksen tekijät ovat usein askeleen edellä virustorjuntaohjelmista.