Tietoturvallisuus

Mikään virustorjunta ei riitä korvaamaan tietokoneen käyttäjän vastuuta. Virustorjunta on toki syytä päivittää ja pitää ajantasalla, mutta kannattaa myös itse miettiä, mitä sivuja avaa. Erityisesti sähköpostin liitetiedostoissa voi piillä viruksia, siksi tuntemattomilta tahoilta tulleita viestejä ei kannata avata. Samoin pitää varoa antamasta omia tietojaan ulkopuolisille. Verkkopankki ei pyydä henkilötunnuksiasi eikä tilinumeroitasi. Varon myös osallistumasta mihinkään kilpailuihin, koska niiden myötä tulee omaan sähköpostiin lisää turhia mainoksia. Tietoturva on tullut entistä tärkeämmäksi asiaksi. Jokaisen on huolehdittava salasanojen turvallisuudesta, omien tietojen turvallisesta käsittelystä jne.

Plagiointi

Plagiointi on jonkun muun tuottaman idean, tekstin, laulun tai minkä tahansa erilaisen tuotannon ilmoittamista ilman oikeata lähdettä.  Plagioija voi yrittää julkaista plagioidun työn omanaan. Plagiointi koskee tekstin, kirjoituksen tms. sisältöä kun taas tekijänoikeus koskee niiden muotoa. Onneksi Oulun yliopistossa on käytössä plagioinnin enneltaehkäisemiseen ja viitteiden tarkistamiseen tarkoitettu Urkund-järjestelmä. Sitä kautta opettaja voi tarkistaa opinnäytetyön, että se ei sisällä lainattuja tekstejä, vaan teksti on tuotettu itse.

Troijalainen

Troijalaiseksi tai troijanhevoseksi sanotaan tietokonetekniikassa ja tietokoneverkkosodankäynnissä viattomaksi naamioitua haittaohjelmaa tai ohjelman pätkää. Tavallisesti se tekee jonkin yksinkertaisen hyödyllisen toiminnon, mutta samalla käynnistää viruksen, madon, tekee tuhoja tai perinteisimmillään avaa takaportin tai muun haavoittuvuuden tietojärjestelmään. Se voi myös tehdä tiedonhakua, tietojen tuhoamista tai vastaavaa, jättämättä mitään jälkiä.

Paras tapa torjua troijalaisia on olla asentamatta ja käynnistämättä sellaisia ohjelmia, joiden alkuperää ei tunne tai joiden valmistajaan ei voi luottaa. Jotkin sähköpostiohjelmat saattavat ajaa sähköpostin liitteissä olevat ohjelmat liitteitä avattaessa, mikä vaikeuttaa ohjeen noudattamista. Samaten käyttöjärjestelmä saattaa olla säädetty niin, että järjestelmä ajaa irtomedialla olevan autorun-ohjelman automaattisesti, jolloin pelkäksi musiikki-CD:ksi luultu levy voi asentaa tietokoneelle haittaohjelmia.

Virustorjuntaohjelmat, sähköpostisuodattimet ja palomuurit voivat osaltaan torjua troijalaisia, mutta tällainen suodattaminen ei koskaan voi olla täydellistä. (Wikipedia)

Titanic-elokuvan ensi-ilta

Titanic (1997)

  • Ensi-ilta: 16.01.1998

http ja https erot

http (tulee sanoista HyperText Transfer Protocol.) Se on yleinen protokolla kaikenlaisen datan kuljettamiseen, ja dataa lähettäessään palvelin erikseen kertoo, mitä tyyppiä data on.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) on HTTP-protokollan ja SSL/TLS-protokollan yhdistelmä, jota käytetään tiedon suojattuun siirtoon webissä. Tiedot salataan ennen lähettämistä SSL-protokollan (tai uudemman miltei samanlaisen TLS-protokollan) avulla. HTTPS-yhteyksiä käytetään usein maksunvälityksiin World Wide Webissä.

SSL-salausta käytettäessä tarvitaan varmenne. Varmenteen avulla käyttäjä voi paremmin selvittää, minkä palvelimen kanssa verkossa todellisuudessa asioi.