Netissä surffailu

Työpaikalla tiedon hakeminen netistä rajoittuu työtehtävien hoitamiseen, osaksi haen yliopiston omilta sivuilta tietoa; esim. henkilöiden yhteystietoja, lomakkeita ja ohjeita. Omatuntoni ei salli netin yksityiskäyttöä työpaikalla. Työtehtäviä on aina sen verran, että jotain tekemistä kyllä on. Poikkeuksena lasteni koulun opettajien viestit kesken työpäivän ;)

Kotona luen tietokoneella tai tabletilla lehtiä, haen tietoa esim. koiran hoidosta, sairauksista (näihin suhtaudun erittäin varauksellisesti, netistä löytyy aina ne "kamalat" tapaukset), osoite- ja puhelinnumerotietoja ym.

Kun nuorimmainen lapseni alkoi käyttää Facebookia, avasin myös itselleni tilin. Alussa kävin useammin katsomassa, mitä lapseni puuhailee, mutta nyt hän osaa jo käyttää muita välineitä (esim. kännykän maksutonta WhatsAppia, eikä itsekään ole enää niin paljon "fasessa". Kirjoitan itse hyvin harvoin. Minusta päiväkirjamaiset merkinnät, "tänään leivoin ja siivosin" -tyyppiset viestit eivät ole kiinnostavia.

En ole kiinnostunut nettipeleistä, en juttupalstoista enkä vieraiden kanssa keskustelemisesta. Käytän sähköpostia ystävien kanssa viestimiseen, nykyään enemmän kuin puhelinta.

Internettiä tulee käytettyä lähes päivittäin. Jos tulee jokin asia mieleen, josta haluaa lisää tietoa, sitä on helppo hakea. Tosin lapseni osaavat tiedonhaun paljon paremmin kuin minä. He katselevat tv-ohjelmia, pelaavat pelejä, hakevat biisejä ym. mukavaa, minun internetin käyttöni on lähinnä jonkin tietyn asian hakemista.

En ehdi käyttää mielestäni liikaa aikaa internetin kanssa. Poikamme harrastaa jääkiekkoa, hänen kuljettamiseensa kuluu paljon aikaa eikä omaa aikaa työn ja kotitöiden jälkeen jää.

Internetissä on paljon hyvää, ilman sitä ei enää monikaan osaisi toimia. Mutta siinä on myös omat uhkansa, esim. tietojen vääriin käsiin joutuminen, ihmisten erakoituminen tietokoneiden taakse. Toisaalta internetin kautta voi solmia uusia ihmissuhteita, koska netissä voi olla helpompi kommunikoida kuin kasvotusten. Tosin nettituttavuuksissa sattuu myös paljon pettymyksiä, kohdistuu vääriä odotuksia jne.

Netin turvallisuuteen vaikuttaa eniten se, miten sitä itse käyttää. Hiiren huoleton klikkailu saattaa johtaa mainossivuilloe ja esim. aikuisviihdesivuille, joilta ei tahdo millään päästä pois. Olen maksanut luottokortilla joitakin tyttäreni nettitilauksia, mutta olen myös ollut hyvin tarkkana maksua maksaessani.

Sananvapaus kuuluu ihmisoikeuksiin, mutta silti voisi olla jotkin robotit käytössä, jotka valvoisivat tiettyjen sanojen esiintyvyyttä netissä kirjoitetuissa teksteissä. Vaarallisten esineiden valmistamiseen liittyvät ohjeet, pornosivut tai väkivaltaiset sivut eivät kuulu julkiseen levitykseen. Harvempi vanhempi kykenee valvomaan lasten pääsyä näille sivuille nykyisillä tietokoneilla tai kännyköillä tai sitä, mitä lapset tekevät kavereidensa luona.